Pages

Saturday, October 26, 2013

Resepi Laksa Johor

Biasanya hujung minggu begini, saya mengambil kesempatan untuk memasak lauk-lauk best buat suami dan anak- anak. Kalau tidak memasak di dapur, kami 'masak' di restoran orang.  Pagi tadi, suami membeli bekalan makanan seminggu di pasar, mudah katanya bila semuanya dah ada. Seronok bila tengok penuh fridge dengan makanan sihat untuk seisi keluarga. Alhamdullilah...
Sedang berkira-kira nak masak apa untuk tengah hari ni, tekak macam teringin nak makan laksa Johor. Bila tengok pada bahan, semuanya cukup....so apa lagi, sinsing lengan ler si lina LH ni. Kat sini saya share kan resepi laksa johor mengikut citarasa saya. Ori atau tidak, tak menjadi masalah bagi saya. yang penting seisi keluarga enjoy keenakkannya sehingga menjilat sudu dan garfu. ~ dan saya asyik mengulang makan ajer sejak tadi...huhuhuhuh~

Resepi Lovely Laksa Johor by Lina LH:

A. Sphagetti ( 2 bungkus untuk 10 org makan- seisi keluarga saya dan juga anak- anak jiran yang menjadi teman sepermainan anak saya)
-rebus didalam air yang mendidih
-letakkan sesudu garam dan minyak masak untuk tidak melekat
- sesudah lembut, toskan dan lalukan air sejuk 

B. Bahan kuah laksa
ikan parang/ tenggiri (biasanya saya guna seekor ikan parang atau 4-5 ekor tenggiri sederhana besar
-rebus, kemudian ambil isinya
 
bawang kecil 5-7 ulas
bawang putih 4-7 ulas
serai 1 batang
halia  setengah ibu jari
udang kering secubit dua
ketumbar, jintan manis, jintan putih  (satu sudu- rendamkan dengan air panas)

- blend kan kesemua bahan diatas, setelah hancur, blend semula bersama isi ikan.

lada giling/cili boh
santan 2 kotak
bunga kantan
daun kesum
asam keping
garam
serbuk perasa

Cara masak kuah:
1. panaskan periuk, masukkan hasil bahan yang diblender tadi. 
- campur sedikit air, tak perlu banyak sangat kerana laksa johor biasanya dimakan dengan kuah yang agak pekat.
2.Campurkan lada giling, kacau hingga sebati
3. masukkan bunga kantan, daun kesum dan asam keping
4 setelah mendidih, masukkan santan.
5. masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
6.  kacau sehingga semuanya sebati.

C. Sambal belacan
5 batang lada basah warna merah
sedikit belacan
- tumbuk atau blend

D. Bahan ulaman
limau kasturi
bawang besar dihiris-hiris
daun kesum atau daun pudina dihiris

Ada orang letak taugeh, kacang panjang, dan sebagainya. terpulang lah nak letak apa, asal habis dimakan. 

Alahai....gambo tak der lah pulak. Takperlah, u olls imagine ajerlah apa rupa laksa johor tu.  kalau tak dapat imagine, korang buat dan rasa, pasti berbaloi-baloi. Memang jadi lovely mummy lah hari tu...hehehhehehehe. 

lagi satu, jangan lupa, masaklah dengan kasih sayang dan sentiasa berselawat tak kira waktu memotong mahupun menumis. Nak lagi best, masaklah bersama pasangan anda sambil cerita ceriti dan bergurau senda. Buat- buatlah terlanggar badan sedangkan dapur tu masih luas. hehehehehehe....seronokkkkk! kalau tak caya, pergi buat. ;)

No comments:

Post a Comment